Naczynie do piekarnika i na kuchenny palnik

2018-05-01

Niemal każda pani domu ma wśród swoich akcesoriów kuchennych jedną z takich brytfann: https://ostry-sklep.pl/brytfanny Trudno temu się dziwić biorąc pod uwagę wszechstronność zastosowań tego naczynia. Długo utrzymują ciepło i równomiernie je rozprowadzają. Warto po nie sięgać przygotowując pieczone dania zarówno mięsne, jak i oparte na składnikach warzywnych. Są też niezastąpione w przygotowaniu różnego rodzaju zapiekanek.


Jaką kupić?

Brytfanny z pokrywką zapewnią soczystość i aromat pieczonej potrawy. Jej kolejna zaleta to zatrzymanie wewnątrz wszystkich wartości odżywczych, które zazwyczaj ulatniają się razem z parą wodną. Do dań, które w trakcie przygotowania wymagają polewania ich czymkolwiek, wygodniejsze będą naczynia otwarte. Po taką brytfannę warto sięgnąć chcąc rozkoszować się chrupiącą skórką i ukrytą pod nią soczystością potrawy. Nie bez znaczenia jest tu również materiał, z którego wykonano naczynie. Największą popularność mają brytfanny aluminiowe, pokryte dodatkową powłoką. Może to być: teflon, tytan kamień lub ceramika. Ich zaletą jest możliwość zarówno pieczenia potraw, jak i ich gotowania. Dobrze sprawdzą się w piekarniku i na palniku kuchenki. W sklepach znajdziemy również naczynia ceramiczne, wykonane ze stali nierdzewnej, silikonu, szkła żaroodpornego i silikonu oraz żeliwne.