Dobrze podany likier

2018-03-12

Odpowiednie naczynia do likieru kieliszki czy coś innego?


Wśród alkoholi istnieje wiele różnych gatunków - niektóre serwuje się w temperaturze pokojowej, inne schłodzone, jeszcze inne najlepiej smakują, gdy wcześniej nieco je się podgrzeje. Różnice dotyczą też naczyń, w jakich należy napój podać gościom. Jeśli chodzi o aromatyczne likiery, są one przeważnie estetyczne pod względem barwy i konsystencji, więc odpowiednia prezentacja gwarantuje pozytywne wrażenia nie tylko dla zmysłu smaku. 

Kieliszki do likieru - jakie wybrać?


Osoby uwielbiające delektować się tym smakowitym alkoholem używają niewielkich kieliszków do likierów, o delikatnej budowie. Trunek wlewa się do nich niekoniecznie bezpośrednio z naczynia, w którym został przygotowany. Można, dla większej wygody, skorzystać z karafki. Jest to przedmiot, który postawiony na stole będzie funkcjonalny i jednocześnie ozdobny. Karafka pozwala na łatwe rozlewanie likieru nawet do bardzo małych kieliszków. Ułatwia też utrzymanie temperatury, która powinna być trochę inna dla różnych smaków likierów, ale ogólnie mieści się w przedziale od 8 do 24 stopni Celsjusza. Warto sprawdzić, w jakiej temperaturze dany rodzaj likieru będzie najlepiej smakował i w takiej go serwować.