Noże ceramiczne czy stalowe?

2016-08-01

Nóż to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, który używany jest każdego dnia, dlatego też bardzo ważne jest to, aby wykonany był z dobrej jakości materiałów. Obecnie do najpopularniejszych i najchętniej kupowanych noże należą przede wszystkim te ceramiczne, jak i stalowe. Mogą one różnić się między sobą dosłownie wszystkim (np. kształtem czy wielkością), jednak najważniejszą różnicą pomiędzy nimi jest materiał, z którego została wykonana głownia. Głownia to najważniejszy element każdego noża, gdyż decyduje przede wszystkim o jego jakości. Decydując się na zakup noża warto wiedzieć, czym różnią się między sobą noże ceramiczne oraz stalowe, aby dokonać właściwego wyboru.


Ostrze dobrej jakości ceramicznych noży jest bardzo odporne na tępienie się, dlatego też w porównaniu do noży stalowych, nie jest konieczne ich częste ostrzenie. Noże wykonane ze stali mogą być wykorzystywane do krojenia dosłownie wszystkiego, natomiast nożami ceramicznymi można kroić wyłącznie miękkie produkty spożywcze, co jest ich największą wadą. Oprócz tego noże ceramiczne powinny być dosyć ostrożnie użytkowane, gdyż podczas upadku mogą się po prostu rozpaść co praktycznie nie dzieje się w przypadku noży wykonanych ze stali.