Przydatne rodzaje noży kuchennych

2016-07-03

Każda kuchnia nie może się obejść bez profesjonalnych noży. Każdy nie tylko profesjonalny, ale również amatorski kucharz powinien posiadać nie tylko podstawowe rodzaje noży, ale również takie, które mogą bardzo pomóc w przygotowywaniu wielu różnych potraw.


Jakie noże warto mieć w swojej kuchni?


1. Nóż do filetowania ryb.

Jest to nóż o dosyć długim, cienkim i elastycznym ostrzu, który gwarantuje bardzo precyzyjne cięcie.


2. Nóż do sera.

Jest to nóż średniej wielkości, lekko ząbkowany i zakończony dwoma szpikulcami. Dzięki temu, iż posiada specjalne otwory, plastry sera nie przyklejają się do jego powierzchni.


3. Tasak.

To specjalny nóż przeznaczony do krojenia dużych kawałków mięsa z kością lub do szatkowania np. ziół.


4. Nóż do ciast i tortów.

Taki nóż zazwyczaj jest dosyć długi i służy do porcjowania i nakładania ciast i tortów.


5. Nóż do pomidorów.

Jest to niewielki nóż o ząbkowanym ostrzu, który umożliwia krojenie pomidorów na idealne plastry bez zbędnej utraty soków.


6. Nóż deba-bōchō.

Nóż ten przydatny jest przede wszystkim miłośnikom sushi, ale można go również używać do mięsa, drobiu oraz ryb.


Decydując się na zakup noży warto rozważyć możliwość kupienia całego zestawu, w którym znajdują się najpotrzebniejsze noże. Można również skompletować swój własny zestaw w zależności od tego, które noże będą nam przydatne.