Niezbędna ceramika japońska przy sushi?
2014-06-12Jedną z najsłynniejszych japońskich potraw jadanych w Europie jest
sushi. Trzeba pamiętać, że nie tylko jego przygotowywanie jest sztuką -
dotyczy to również jego jedzenia.
Do podawania sushi najlepsza jest ceramika japońska, która sprawia, że
potrawa nabiera charakteru.
Poszczególne jej kawałki można wkładać do
ust za pomocą pałeczek lub rękami. Należy jednak przestrzegać zasad, że
na talerze nie odkłada się nadgryzionych kawałków i że nie nabija się
ich na pałeczki, ale chwyta się je nimi z boku. Ponadto głębię smaku
sushi wyczuje się tylko wtedy, gdy kawałki będzie się wkładać do ust w
taki sposób, by ryba znajdowała się od dołu (przy języku). Kawałków nie
powinno się także dzielić na mniejsze oraz nakładać pałeczkami na talerz
drugiej osoby - jest to tradycja pogrzebowa.
Sushi powinno się maczać w sosie sojowym lub wasabi. Kawałki należy
zanurzać do wysokości ryby, gdyż ryż nasiąknięty sosem sojowym lub
wasabi zabija smak potrawy. Ponadto pomiędzy poszczególnymi kawałkami
sushi powinno się zjeść plaster marynowanego imbiru, który wyostrzy
zmysł smaku.Przy takich zasadach warto mieć pałeczki i naczynia z ceramiki japońskiej - obcujemy z kulturą Japońską i sushi nie je się aby się najeść, ale smakować.