Niezbędna ceramika japońska przy sushi?

2014-06-12

Jedną z najsłynniejszych japońskich potraw jadanych w Europie jest sushi. Trzeba pamiętać, że nie tylko jego przygotowywanie jest sztuką - dotyczy to również jego jedzenia. Do podawania sushi najlepsza jest ceramika japońska, która sprawia, że potrawa nabiera charakteru.

Poszczególne jej kawałki można wkładać do ust za pomocą pałeczek lub rękami. Należy jednak przestrzegać zasad, że na  talerze nie odkłada się nadgryzionych kawałków i że nie nabija się ich na pałeczki, ale chwyta się je nimi z boku. Ponadto głębię smaku sushi wyczuje się tylko wtedy, gdy kawałki będzie się wkładać do ust w taki sposób, by ryba znajdowała się od dołu (przy języku). Kawałków nie powinno się także dzielić na mniejsze oraz nakładać pałeczkami na talerz drugiej osoby - jest to tradycja pogrzebowa. Sushi powinno się maczać w sosie sojowym lub wasabi. Kawałki należy zanurzać do wysokości ryby, gdyż ryż nasiąknięty sosem sojowym lub wasabi zabija smak potrawy. Ponadto pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi powinno się zjeść plaster marynowanego imbiru, który wyostrzy zmysł smaku.Przy takich zasadach warto mieć pałeczki i naczynia z ceramiki japońskiej - obcujemy z kulturą Japońską i sushi nie je się aby się najeść, ale smakować.